Europese coronapas verlengd tot 2023: ‘De trein is nog niet gestopt’

0
50

Vrijdag stuurde zorgminister Kuipers een brief naar de Kamer over de Europese coronapas, het digitaal coronacertificaat (dcc).

“Gezien de huidige epidemiologische situatie in de Europese Unie, kan volgens de Commissie niet worden uitgesloten dat lidstaten ook na 30 juni 2022 […] genoodzaakt zijn van burgers te vragen in het bezit te zijn van een vaccinatie-, test- of herstelcertificaat tijdens het uitoefenen van hun recht op het vrij verkeer,” schrijft Kuipers.

“Hierdoor stelt de Commissie voor om de dcc-verordening te verlengen met een periode van 12 maanden, tot 30 juni 2023. De Commissie schrijft dat de verlenging van de verordening niet mag worden opgevat als een verplichting voor de lidstaten om beperkingen op het vrij verkeer te handhaven of op te leggen,” aldus Kuipers.

Behandelvoorbehoud

“Hoewel de ernst van de ziekte door de omikronvariant in de meeste gevallen meevalt, is het niet te voorspellen hoe de epidemiologische situatie zich zal ontwikkelen. Bijvoorbeeld ten aanzien van nieuwe varianten van zorg en de verdere ontwikkeling van immuniteit en vaccins. De epidemiologische situatie vereist daarmee dat de middelen die het verspreiden van het virus tegengaan, beschikbaar blijven,” benadrukt de minister.

Woensdag stemde de Tweede Kamer in met de motie-Omtzigt die oproept tot het plaatsen van een parlementair behandelvoorbehoud op de verordening voor het verlengen van de Europese coronapas.

Met het behandelvoorbehoud vraagt het parlement de regering om niet met het voorstel in te stemmen voordat hierover een debat heeft plaatsgevonden.

Stiekem verlengen

“Gelukkig legde Omtzigt wel een steentje op de spoorlijn, maar de trein is nog niet gestopt hoor,” reageert columnist Marianne Zwagerman.

Freelance journalist Arno Wellens schrijft: “Een briljante move van Rutte: de coronapas zogenaamd afschaffen en tijdens de eerste de beste vrijdagmiddagborrel stiekem verlengen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here