Defensieminister Ollongren aangevallen op uitspraak bij Jinek: ‘Ze zegt het echt’

0
95

Defensieminister Kajsa Ollongren zei vrijdagavond aan tafel bij Jinek dat ‘de Oekraïners het slachtoffer zijn van een man van wie we niet precies weten wat hem beweegt, maar die nu iets ongelooflijks doet, wat we eigenlijk niet kennen, wat we niet gezien hebben in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, namelijk een grootscheepse aanval op een buurland met ontzettend zware wapens’.

“Eerst bestook je ze één, twee dagen met precisiebombardementen, dan trek je het land in, er wordt zwaar gevochten, de Oekraïners verzetten zich ook heel stevig, er is gewoon een oorlog gaande,” zei Ollongren.

Ze zegt het echt

Het Utrechtse Statenlid Stefan Berlijn (JA21) reageert: “Ze zegt het echt: een grootscheepse aanval op een buurland hebben we niet gezien sinds de Tweede Wereldoorlog. Onze defensieminister heeft geen idee van Slovenië, Kroatië, Bosnië en Kosovo. Eén van de bloederigste oorlogen in Europa van 1992 tot 1999.”

Hij licht toe dat de republieken zich legitiem en democratisch hadden afgescheiden en werden erkend door de internationale gemeenschap voordat Servië binnenviel.

In een Kamerbrief beweert minister Ollongren bovendien dat de escalatie van het conflict in Oekraïne is begonnen ‘met een grote opbouw door Rusland van troepen en materieel aan de grenzen van Oekraïne’.

Wie is er onder de indruk?

Vrijdag werd bekend dat de wapens die Nederland aan Oekraïne gaat leveren ‘onderweg zijn’. Berlijn: “Een week geleden toegezegd…”

Journalist Syp Wynia voegt toe: “Eerst weken vergaderen over honderden geweren. En dan weer weken om ze ter plekke te krijgen. Wie is er onder de indruk?”

Eerder kreeg Ollongren de vraag of ze weet wat het verschil is tussen een majoor en een sergeant. “Ik heb een heel mooi boekje gekregen. Dat ben ik aan het bestuderen. Maar ik weet het nu nog niet,” antwoordde ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here