Cyberaanvallen treffen Duitse oliemaatschappijen en Europese oliehaventerminals

0
401

Minder dan een jaar nadat Amerika’s grootste pijpleiding voor geraffineerde aardolie het onderwerp was van een van de meest schadelijke hacks ooit op de oliemarkt, is het binnenlandse brandstofdistributiesysteem van Duitsland verstoord door eigen cyberaanvallen.

Op 29 januari verklaarde oliehandelaar Mabanaft, een distributeur van diesel, benzine en huisbrandolie, overmacht als gevolg van een inbreuk op zijn brandstofopslag- en distributieactiviteiten . Overmacht dekt een bedrijf wanneer het zijn contractuele verbintenissen niet kan nakomen vanwege gebeurtenissen buiten zijn controle.

Ook oliemaatschappij Oiltanking werd getroffen; beide bedrijven zijn eigendom van het Duitse logistieke conglomeraat Marquard & Bahls Group. Oiltanking is een groot bedrijf met een overslag van 155 miljoen ton in 2019. Het bedrijf is sinds 1972 actief en wordt beschouwd als een van ’s werelds grootste onafhankelijke exploitanten van tankterminals voor oliën, chemicaliën en gassen.

Hun verklaring van overmacht zal het diepst worden gevoeld op locaties waar er weinig alternatieven zijn, zoals de regio Hamburg en Zuidwest-Duitsland.

Als gevolg van de inbreuk zei Royal Dutch Shell dat het genoodzaakt is om naar andere bevoorradingsdepots te gaan, omdat zijn vrachtwagens niet langer kunnen laden bij de brandstofdepots die verbonden zijn met Mabanaft.

Een paar dagen later kwam het nieuws naar buiten dat havenfaciliteiten in Duitsland, Nederland en België het doelwit waren van een grootschalige cyberaanval, voornamelijk gericht op olieterminals. Veel tankers zijn verhinderd om energie te leveren en de Duitse gerechtelijke autoriteiten hebben al een onderzoek ingesteld naar de vermoedelijke afpersing van olie-exploitanten.

Volgens S&P Global Platts zijn tot nu toe in totaal 17 terminals getroffen. De Belgische autoriteiten onderzoeken momenteel de verstoringen veroorzaakt door de cyberaanvallen in de havens van Gent en Antwerpen-Zeebrugge.

Een functionaris vertelde AFP: “De software van verschillende haventerminals is gehackt en ze kunnen geen binnenschepen verwerken, in feite is het besturingssysteem niet beschikbaar.”

Traders vertelden S&P Global Platts dat de cyberaanval meer dan twee weken zou kunnen duren en dat algemeen wordt verwacht dat de bedrijven losgeld betalen.

Cybersecurity-functionarissen die de aanvallen onderzoeken, geloven niet dat de aanval van de Duitse oliemaatschappijen verband houdt met de aanval op de oliehaventerminals.

Kritieke infrastructuur wordt steeds vaker het doelwit van hackers

De volledige omvang van de cyberaanvallen is nog niet bekend, maar het incident benadrukt wel de toenemende risico’s voor ’s werelds meest kritieke infrastructuur.

Vorig jaar betaalde Colonial Pipeline losgeld nadat een hacking het bedrijf geen andere keuze liet dan de grootste brandstofpijpleiding van de VS te sluiten. Dit leidde tot tekorten bij tankstations en prijspieken. Mabanaft heeft niet gezegd of er losgeld is geëist of wanneer het verwacht de situatie op te lossen, maar het lijkt er steeds meer op dat het Oiltanking-incident inderdaad een ransomware-aanval is.

Piers Wilson, hoofd Productbeheer bij Huntsman Security: “Gezien de potentiële kwetsbaarheid van de brandstofvoorzieningsketen – zoals blijkt uit recente tekorten in het VK – kunnen verstorende cyberaanvallen wijdverbreide verstoringen veroorzaken voor consumenten en bedrijven.”

“Met een beetje geluk zal de aanval op Oiltanking in Duitsland geen wijdverbreide verstoring veroorzaken, maar het moet worden gezien als een wake-up call voor organisaties die nog steeds niet 100% vertrouwen hebben in hun eigen cyberbeveiliging en die van hun partners”, voegde hij eraan toe. .

De aanvallen komen precies op het moment dat de VS en hun Europese bondgenoten sancties voorbereiden tegen Rusland als ze Oekraïne zouden binnenvallen. Duitsland lijdt ook aan een energiecrisis, aangezien het land zijn kerncentrales en fossiele brandstoffen geleidelijk afbouwt ten gunste van hernieuwbare energiebronnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here