Saudi’s bombarderen jeugdvoetbalveld en gevangenis in Jemen, meer dan 200 doden

0
470

Een reeks door Saoedi-Arabië geleide luchtaanvallen werd vrijdag beschuldigd van het doden van tientallen mensen in Jemen, aangezien burgers, waaronder kinderen, nog steeds de dodelijke gevolgen ondervinden van het door de VS gesteunde conflict dat al jaren duurt. Nachtelijke bomaanslagen waren onder meer gericht op een gevangenis met voornamelijk migranten in de noordelijke stad Sa’ada, een gebied waarvan wordt beschreven dat het onder controle staat van Houthi-troepen.

“Het is onmogelijk om te weten hoeveel mensen zijn omgekomen. Het lijkt een afschuwelijke daad van geweld te zijn geweest”,  zegt  Ahmed Mahat, hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen in Jemen. Een ziekenhuis in de stad “heeft 138 gewonden en 70 doden ontvangen”  [later herzien tot meer dan 200 doden ] en is “zo overweldigd dat ze geen patiënten meer kunnen opnemen”, zei Artsen Zonder Grenzen.

Stakingen troffen ook verder naar het zuiden in de havenstad Hodeida. Volgens  Agence France-Presse : “Videobeelden toonden lichamen in het puin en verdwaasde overlevenden nadat een luchtaanval van de door Saudi-Arabië geleide pro-regeringscoalitie een telecommunicatieknooppunt had uitgeschakeld. Jemen had een landelijke internetstoring, zei een webmonitor. “

De humanitaire groep Save the Children zei dat ten minste drie kinderen, evenals meer dan 60 volwassenen , werden gedood door de reeks stakingen, hoewel het aantal bevestigde slachtoffers waarschijnlijk zou stijgen .

De kinderen die omkwamen als gevolg van de staking in Hodeidah waren aan het spelen op een nabijgelegen voetbalveld , zei de groep. “Kinderen zijn de dupe van deze crisis”,  zegt  Gillian Moyes, de landendirecteur van de groep in Jemen.

“Ze worden gedood en verminkt, terwijl ze toekijken hoe hun scholen en ziekenhuizen worden verwoest en de toegang tot elementaire levensreddende diensten wordt ontzegd”, zei ze. “Ze vragen ons: maakt het uit als ik dood ga?”

“Het eerste rapport over slachtoffers uit Sa’ada is huiveringwekkend”, voegde Moyes eraan toe. “Migranten die op zoek zijn naar een beter leven voor zichzelf en hun families, Jemenitische burgers die bij tientallen gewond zijn geraakt, is een beeld waarvan we nooit hadden gehoopt wakker te worden in Jemen.”

In de VS heeft de regering-Biden – net als eerdere regeringen – te maken gehad  met  oproepen om te stoppen met het leveren van wapens en andere steun aan Saoedi-Arabië om de bombardementencampagne op Jemen te voeren, die naar schatting meer dan 300.000 Jemenieten heeft gedood sinds 2015 en heeft losgelaten wat de Verenigde Naties    s werelds ergste humanitaire crisis genoemd.

In  The New Republic  eerder deze maand schreven Trita Parsi en Annelle Sheline van het Quincy Institute  :

Ondanks Bidens belofte om de oorlog in Jemen te beëindigen en zijn  belofte  om de Saoedi’s “de prijs te laten betalen en ze in feite de paria te maken die ze zijn”, is hij teruggevallen in de hegemonische rol van Amerika in het Midden-Oosten : partij kiezen, Amerika is partij bij conflicten en verkoopt meer wapens – Amerikaanse belangen, vrede, stabiliteit en mensenrechten, verdoemd.

In reactie op nieuws over de nachtelijke luchtaanvallen twitterde journalist Spencer Ackerman  : ” Amerika is hier medeplichtig aan , aangezien het medeplichtig is aan elke luchtaanval in Saoedi-Arabië of de VAE van deze gruwelijke oorlog die Biden en zijn hoge functionarissen ooit beloofden te beëindigen. Ik hoop dat ze zien deze kinderen als ze ’s nachts slapen.”

Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft alarm geslagen over de recente intensivering van het geweld in Jemen.

“Het is essentieel dat we de levens van mensen in gewapende conflicten beschermen. De menselijke tol waarvan we getuige zijn in Jemen is onaanvaardbaar”, zei Fabrizio Carboni, regionaal directeur van het ICRC voor het Nabije en Midden-Oosten,   donderdag in een verklaring.

“Burgers die in dichtbevolkte gebieden wonen, zijn blootgesteld aan toenemende aanvallen”, vervolgde hij, “die na zeven jaar oorlog doden en gewonden hebben veroorzaakt en het psychologische trauma onder de getroffen gemeenschappen hebben vergroot.”

De dodelijke stakingen kwamen na een dinsdagverklaring   van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, waarin ook bezorgdheid werd geuit over de toename van het geweld in Jemen .

“De afgelopen dagen”, zei woordvoerder Ravina Shamdasani, “zijn er tientallen luchtaanvallen en artillerie-aanvallen uitgevoerd door de partijen met schijnbaar weinig respect voor burgers.”

“De gevechten hebben civiele objecten en kritieke infrastructuur beschadigd, waaronder telecommunicatietorens en waterreservoirs, evenals ziekenhuizen in Sana’a en Taizz. Nu de frontlinies snel over grote gebieden verschuiven, worden burgers ook blootgesteld aan de constante dreiging van landmijnen”, zei ze. zei. “Zoals keer op keer is aangetoond”, voegde Shamdasani eraan toe, “is er geen militaire oplossing voor het conflict in Jemen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here