Frans parlement stemt in met 2G: ‘Digitale surveillancestaat met sociaal kredietsysteem moet er komen’

0
202

Het Franse parlement heeft ingestemd met een wet waarmee ongevaccineerden vanaf 16 jaar geen toegang meer krijgen tot culturele instellingen, restaurants en sommige vormen van het openbaar vervoer.

Tot nu toe was een gezondheidspas voldoende, maar binnenkort is de pas alleen nog geldig na volledige vaccinatie of een recente genezing. De geldigheid van de pas is gekoppeld aan de boosterprik. Slechts een derde van de Fransen is geboosterd. Dat betekent dat twee derde van de Fransen één dezer dagen geen restaurant meer binnenkomt.

Vechten of vluchten?

Zaterdag demonstreerden honderdduizenden mensen in verschillende steden tegen de nieuwe wet. Begin deze maand zei de Franse president Macron dat hij ongevaccineerde Fransen ‘tot het eind het leven zuur wil maken’ en de toegang tot bijvoorbeeld de horeca wil ontzeggen.

Er wordt verbolgen gereageerd op de situatie in Frankrijk. “Het land van liberté, egalité en fraternité is Frankrijk niet meer,” verzucht Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk). Journalist Eric van de Beek voegt toe: “Wat doe je als je in een land woont als Frankrijk? Vechten of vluchten?”

Vroeg of laat overstag

“Prima. Alle revoluties begonnen in Frankrijk,” schrijft gezondheidswetenschapper Yvonne Simons. Paso Dagori twittert: “Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk – allemaal 2G-landen. Het lijkt er sterk op dat alle EU-landen vroeg of laat overstag gaan. Europa – met het nieuwe leger van Ollongren – gaat volledig Xi Jinping: de digitale surveillancestaat met het sociaal kredietsysteem moet er komen.”

Het kan ook anders: volgens de Britse krant The Telegraph wil premier Boris Johnson binnenkort alle noodwetten intrekken die al bijna twee jaar gelden. Kamerlid Fleur Agema (PVV) reageert: “Zo doe je dat. Stop alle vrijheid beperkende maatregelen en de uitbreiding naar 2G!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here