Oud-productiemedewerker NOS: ‘Het NOS Journaal moet worden opgeheven’

0
214

Mijn mond valt open wanneer ik zie wat er nu in het openbaar wordt uitgezonden. Ik zie duidelijk dat er gelogen wordt. Dat was vroeger veel beter verborgen, zei Janneke Monshouwer, voormalig productiemedewerker bij de NOS, zaterdag bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. “Er wordt gelogen over cijfers en modellen. Dat gebeurt niet alleen in het NOS Journaal.”

“In de huidige praatprogramma’s zie ik erg eenzijdige journalistiek bedreven worden,” aldus Monshouwer. “Ik mis het tegengeluid. Er wordt bijvoorbeeld nergens verteld wat er in de coronavaccins zit. Ook in het NOS Journaal worden dergelijke dingen niet vermeld. Er wordt ook nergens vermeld dat de vaccins nog experimenteel zijn.”

Ze vindt dat het NOS Journaal in de huidige vorm moet worden opgeheven en vervangen door een programma waarin een open gesprek gevoerd kan worden vanuit veelzijdige invalshoeken.

Ik zie het eigenlijk als psychologische oorlogvoering

“Wij betalen voor de publieke omroepen zodat wij gedegen geïnformeerd kunnen worden. Dat gebeurt nu niet. Dat maakt mij erg verdrietig. Er wordt misbruik gemaakt van televisie om eenzijdige informatie te verspreiden,” verzuchtte Monshouwer, die lange tijd werd ingehuurd voor de productie van het Journaal.

Het is al vrij lang mijn indruk dat de NOS alleen datgene uitzendt wat de regering op dat moment wil. Ze brengen geen nieuws en informatie. Ik vind dat wij niet geïnformeerd worden, maar gestuurd, aldus de voormalige NOS-medewerker.

Ze stelt dat de media mensen bang maken voor corona. “Het lijkt op massapsychose. Mensen worden behandeld als kleuters. Ik zie het eigenlijk als psychologische oorlogvoering.”

Ik vind dit zeer gevaarlijk

“Op basis van mijn jarenlange ervaring en mijn observaties tijdens de coronacrisis is het mijn mening dat de berichtgeving van de NOS eenzijdig en sturend is,” benadrukte Monshouwer. “Dit is een patroon dat ik al tientallen jaren zie. Er is geen sprake van enige kritiek op het beleid van de overheid. Ik vind dit zeer gevaarlijk.”

Haar grote held is Carel Enkelaar, de eerste hoofdredacteur van het Journaal. Hij ging samen met Willem Oltmans naar Amerika om uit te zoeken hoe het zat met de moord op Kennedy. “Dat mocht nooit uitgezonden worden,” zei ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here