Bijna 70.000 aangiftes tegen De Jonge ingeleverd bij OM: ‘Wij laten ons niet bedreigen door mensen die wij betalen’

0
271

Bijna precies een jaar na de val van het vorige kabinet stond Rutte IV maandag op het bordes van Paleis Noordeinde. Onder andere Hugo de Jonge maakt deel uit van het nieuwe kabinet. De nieuwbakken minister kreeg maandag ook een aangifte aan zijn broek.

Maandag hebben de initiatiefnemers van de massa-aangifte tegen De Jonge namens bijna 70.000 ondertekenaars aangifte gedaan bij het OM in Den Haag. “Wij laten ons niet bedreigen door mensen die wij betalen,” schrijven ze. Volgens hen deed de minister in november in de Eerste Kamer bedreigende uitspraken richting ongevaccineerden. Hij zei ‘vrij goed, vrij precies per postcode, te weten’ waar zij wonen.

Daarnaast gebruikte hij in de Eerste Kamer het woord ‘wappie’. Dat is door veel mensen als beledigend en discriminerend ervaren.

Coronatoegangsbewijs

In totaal hebben 69.019 mensen aangifte tegen De Jonge gedaan wegens onder meer haatzaaien, groepsbelediging en bedreiging, maar ook van aanzetten tot haat, geweld of discriminatie, dwang en stalking. Via hun website laten de initiatiefnemers weten dat de collectieve aangifte is ingeleverd.

Eerder deed Kamerlid Wybren van Haga aangifte tegen De Jonge vanwege het coronatoegangsbewijs. Dat werkt volgens het Kamerlid discriminatie in de hand. De aangifte werd geseponeerd. Volgens het OM zijn er ‘geen strafbare feiten gepleegd’. Initiatiefnemer Mordechaï Krispijn laat weten dat het in dit geval ‘inhoudelijk om een andere aangifte gaat’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here