Al bijna 65.000 aangiftes tegen De Jonge wegens haatzaaien, bedreiging en groepsbelediging

0
145

De massa-aangifte tegen zorgminister Hugo de Jonge is al bijna 65.000 keer ondertekend, laat initiatiefnemer Mordechaï Krispijn deze week weten. Hij stelt dat De Jonge zich schuldig maakt aan onder meer haatzaaien, bedreiging en groepsbelediging.

In de Eerste Kamer zei De Jonge eind november ‘vrij goed, vrij precies per postcode, te weten’ waar ongevaccineerden wonen. Daarnaast sprak hij in de Eerste Kamer over ‘wappies’.

“Doel van de actie is om juridisch te toetsen of een minister dergelijke taal mag spreken, die voor een grote groep mensen als bedreigend en beledigend wordt ervaren,” aldus Krispijn in een verklaring.

Angst en onzekerheid

De Jonge heeft in het afgelopen jaar vele denigrerende, kwetsende en polariserende uitlatingen gedaan in de richting van mensen die zich niet willen laten vaccineren. Door deze groep aan te wijzen als zondebok heeft Hugo de Jonge een klimaat van onverdraagzaamheid, discriminatie en zelfs haat gecreëerd, schrijft Krispijn, die eerder betrokken was bij Viruswaarheid en de protesten bij restaurant Waku Waku.

“Met zijn uitlatingen speelt hij in op gevoelens van angst en onzekerheid die in de loop van het vorige jaar bij een groot deel van de bevolking zijn veroorzaakt.”

Veel agressievere wijze

Mensen die deelnemen aan protesten tegen het beleid worden op veel agressievere wijze benaderd door politieagenten dan reguliere demonstranten door de beeldvorming die onder meer door de minister van VWS wordt gecreëerd, zegt hij.

Op maandag 10 januari geeft Krispijn de aangifte af bij het Paleis van Justitie in Den Haag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here