De Jonge onder vuur om uitspraken over 2G: ‘Stop met smoezencircus!’

0
153

Zorgminister Hugo de Jonge zei woensdag op het Binnenhof dat hij 2G in Nederland wil invoeren ‘zodra het weer kan’. Volgens hem is 2G nodig om de lockdown ‘niet langer dan strikt noodzakelijk’ te laten voortduren.

In de Kamer lijkt weinig steun te zijn voor de maatregel. Ook in de samenleving is er veel kritiek. “De Jonge wil 2G invoeren. De coronaminister begon daags na het uitroepen van de crisis al met het bouwen van deze digitale kooi. Dit sanctioneringsysteem staat sinds 2018 op de EU-planning en heeft niets met een virus te maken. Transparantie graag,” zegt data-analist Daniël van der Tuin.

‘Desinformatie’

Advocaat Bart Maes zegt dat De Jonge inmiddels ‘echt een karikatuur van zichzelf is’. Hij laat weten dat hij een nieuw kort geding voorbereidt tegen 2G en de QR-code op het werk. Maes waarschuwt de minister: “Vaccinatieplicht = don’t even think about it.”

Onderzoeker van de Leiden Law School Mike Soyer haalt hard uit naar De Jonge. ‘2G of lockdown’ is echt een kwalijke onjuiste voorstelling van zaken, ‘desinformatie’ zou je misschien zelfs mogen zeggen, aldus Soyer. “We zijn het enige land met een lockdown en de meeste landen zonder lockdown hebben geen 2G.”

Smoes

“Uhm, eerst was de smoes 2G ter voorkoming van een lockdown,” reageert PVV-Kamerlid Fleur Agema. “Stop met dit smoezencircus!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here