De Jonge hield kritisch rapport over 2G en coronapas achter: ‘Werkelijk waar onacceptabel!’

0
285

De Raad voor de rechtspraak heeft kritiek op het kabinet, dat de coronapas naar de werkplek wil uitbreiden en in sommige sectoren 2G wil invoeren. De Raad vindt de plannen onduidelijk en weinig concreet.

Over de uitbreiding naar de werkplek zegt de Raad dat veel duidelijker moet worden wat de gevolgen zijn als een werknemer de coronapas niet kan tonen en wie strafbaar is bij overtreding.

Het inzetten van bevoegdheden is afhankelijk van adviezen van het OMT. De Raad stelt: “Het is echter niet de taak van het OMT, maar van de wetgever om te toetsen aan grondrechten.”

Goed uitleggen

Het rapport van de Raad dateert al van 17 november, maar het is pas donderdag door zorgminister De Jonge naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij heeft het dus wekenlang achtergehouden. Kamerleden Pieter Omtzigt en Nicki Pouw-Verweij hebben vragen gesteld over het rapport. Ze willen onder meer weten waarom het zo laat naar de Kamer is gestuurd.

Ook andere Kamerleden reageren kritisch. “2G en 3G is gewoon onhoudbaar. Elke partij die hiermee instemt, zeker na dit advies van de Raad voor de rechtspraak, moet de burger maar eens goed uitleggen waarom zoiets rigoureus de bevolking wordt aangedaan,” schrijft BBB-voorvrouw Caroline van der Plas.

Tunnelvisie doordrammen

PVV-Kamerlid Fleur Agema is woest: “Werkelijk waar onacceptabel! Hou op tunnelvisie door te drammen en dit soort rapporten voor ons achter te houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here