Uitvaartondernemer maakt balans op na 22 maanden en zit met veel vraagtekens

0
169

Er overlijden nog steeds veel meer mensen dan verwacht. In de derde week van december overleden naar schatting 4100 mensen, 950 meer dan gebruikelijk, meldt het CBS. Er is al sinds begin augustus oversterfte.

In alle leeftijdsgroepen is sprake van oversterfte. Het sterftecijfer is het hoogst bij mensen van 80 jaar of ouder. Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn gestorven.

De oversterfte is hoog, ook als je de geregistreerde coronadoden niet meetelt. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat de regering een academisch onderzoek laat uitvoeren. “Duizend extra doden per week, dat vraagt om onderzoek,” zei hij in gesprek met De Telegraaf.

Drukker dan ooit

“We zien nu de hoogste oversterfte sinds april 2020 en niemand heeft daarvoor een sluitende verklaring,” zei Omtzigt.

Begin deze maand werd bekend dat het bij uitvaartondernemers drukker dan ooit is door de vele overlijdens. Uitvaartcentra maken overuren en zelfs in de avonden en op zondag worden uitvaarten verzorgd.

Eén door corona

Ook uitvaartondernemer Anja de Roos kan niet ontkennen dat het druk is. “Het stemt mij allerminst gerust,” schrijft ze in een bericht op social media. “Met name de afgelopen weken is de oversterfte schrikbarend. 40 procent meer sterfgevallen dan afgelopen jaren.”

De Roos heeft de balans opgemaakt van 22 maanden leven en werken met corona. Ze kreeg als kleine uitvaartondernemer 103 overlijdensmeldingen binnen. “Waarvan veel plotselinge sterfgevallen, kanker, hartfalen, TIA’s, suïcides, ongevallen, baby’s en één door corona.”

Ze zit met ‘veel vraagtekens’. “So tell me, what’s going on?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here