Poetin is het meer dan zat

0
163

Terwijl op de Russische televisie openlijk wordt gesproken over de mogelijkheid dat Amerika zal veranderen in een hoop nucleaire as, heeft Poetin laten weten het zat te zijn.

Joe Biden heeft laten weten geen rode lijnen van Poetin te zullen accepteren, terwijl Rusland niet van plan lijkt ook maar iets af te wijken van haar eisen.

Op dit moment voelen veel mensen al de pijn van een naderende confrontatie tussen Rusland en ‘het Westen’. Dit in de vorm van sterk stijgende energieprijzen en het eind daarvan lijkt voorlopig niet in zicht.

We zijn gewend aan het feit dat Rusland en Amerika dan wel allerlei dingen zeggen en zelfs dreigementen uiten, maar dat er dan vervolgens toch weer een soort diplomatieke oplossing komt waardoor de vrede weer even lijkt gewaarborgd.

Dit keer lijkt het anders. Dit keer lijkt het er toch op dat Rusland simpelweg genoeg heeft en het niet langer accepteert dat de NAVO steeds verder oprukt, steeds brutaler wordt en steeds meer bases bouwt aan de grenzen met Rusland.

Rusland maakt er totaal geen geheim van wat het wil, of beter gezegd eist van het Westen.

De berichten zoals die in de mainstream media verschijnen:

Volgens de NAVO zet Rusland de troepenopbouw bij de grens met Oekraïne onverminderd voort. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dinsdag na een ontmoeting met de Roemeense premier Nicolae Ciuca dat Rusland „steeds meer strijdkrachten – artillerie, gevechtstroepen en tanks – in de buurt van de Oekraïense grens brengen.”

De Russen maakten eind vorige week een pakket eisen openbaar, die essentieel zouden zijn voor het de-escaleren van de situatie. Ze willen onder meer dat de NAVO stopt met militaire activiteiten in Oost-Europa en Oekraïne en eisen veiligheidsgaranties.

Poetin reageert als volgt:

„Als het nogal agressieve beleid van onze collega’s in het Westen wordt voortgezet, zullen we met adequate militair-technische maatregelen krachtig reageren op deze onvriendelijke stappen”, zei Poetin dinsdag na overleg op het ministerie van Defensie.

Verder wordt alle aandacht in diezelfde media gevestigd op het feit dat Rusland plannen zou hebben om Oekraïne binnen te vallen.

Dat de stemming in Rusland dit keer anders is dan anders blijkt wellicht ook uit het feit dat een presentator van de Russische staatstelevisie openlijk dreigt dat Amerika weleens kan veranderen een hoop nucleaire as.

Presentator Dmitry Kiselyov schijnt letterlijk gezegd te hebben.

‘Wij hebben hele sterke troefkaarten in handen. Onze hypersonische wapens zullen gegarandeerd een dusdanig antwoord produceren dat het voor Amerika niet prettig is om te horen. Zij zullen worden verpulverd tot nucleaire as’.

De volgende video geeft een overzicht van de huidige situatie.

De vraag die nu eigenlijk iedereen bezighoudt is:  Wat gaat Vladimir Poetin doen?

Wat in ieder geval duidelijk is: Volgens de berichten heeft Poetin gisteren laten weten dat hij de situatie goed zat begint te worden omdat er altijd internationale verdragen worden aangehaald als deze in het voordeel van het Westen uitpakken, maar standaard worden genegeerd als ze Rusland voordeel bieden. Hij schijnt letterlijk gezegd te hebben: ‘Ik ben dit soort manipulaties meer dan zat’.

Andrei Raevsky, een voormalige militaire analist stelt dat Poetin zowel heel voorspelbaar als heel onvoorspelbaar is.

Het voorspelbare bij Poetin is dat hij alleen militair geweld zal gebruiken als er geen andere optie meer is. Het onvoorspelbare is dat niemand ooit weet welke zet hij als volgende zal uitvoeren.

Vanuit een militair oogpunt is Rusland sterker dan Amerika volgense Raevsky. Zo hebben de Russen ieder Amerikaans marineschip in het vizier en kunnen deze naar believen uitschakelen met hun hypersonische raketten zonder dat de Amerikanen er iets tegen kunnen doen en bovendien weet Amerika dat ook.

Een tweede heel belangrijk aspect is dat Rusland en China komen als een pakket. Ga je oorlog voeren met de één, dan krijg je ook met de ander te maken want volgens Raevsky gaat de samenwerking veel verder dan alleen maar bondgenoten.

Daarentegen heeft Rusland wel degelijk de beschikking over een aantal niet militaire wapens die het naar believen kan inzetten en één van die wapens is gas.

Of Europa het nu leuk vindt of niet, op dit moment zijn ze voor een groot deel afhankelijk van de levering van Russisch gas. De ingebruikneming van de Nordstream II pijplijn, die klaar is voor gebruik, wordt door zowel Duitsland als de EU gesaboteerd en zal misschien nooit in gebruik worden genomen.

Voor Rusland betekent minder of helemaal niet leveren aan Europa dat het meer kan leveren aan China die maar wat graag bereid is tot afname van Russisch gas.

Als Rusland iets zou doen met de levering van gas, dan betekent het de doodklap voor de Duitse economie en ook de Amerikaanse economie zal zwaar te lijden krijgen omdat volgens Raevsky ook Amerika energie importeert vanuit Rusland. Als deze dat zou stoppen dan is Amerika aangewezen op landen zoals Venezuela of Iran.

Een andere optie die Rusland heeft is het sluiten van haar luchtruim voor alle civiele burgerluchtvaart. Dit zou verregaande consequenties hebben voor het huidige luchtverkeer omdat Rusland enorm groot is en wanneer alles en iedereen daar omheen moet vliegen, dan zullen vliegtickets helemaal onbetaalbaar worden.

Raevski denkt dat de Russen niet in één keer de duimschroeven volledig zullen aandraaien, maar stukje bij beetje als hun eisen niet worden ingewilligd.

Het enige dat zeker is dat Rusland heeft gezegd actie te zullen ondernemen, maar ze hebben niet laten welke acties dat zullen zijn. Bovendien zal Rusland dat doen in overeenstemming met China, want alles wat Rusland gaat doen is zorgvuldig afgestemd met de Chinezen.

De uitkomst volgens Raevski is dat Amerika de Europeanen laat lijden en alleen aan zichzelf zal denken. Het enige dat je dat kunt verwachten is ‘morele steun’.

Uiteindelijk zal Amerika dan te maken krijgen met zowel Rusland als China en zal Amerika worden gedwongen te onderhandelen en dat is het punt dat Rusland en China hebben gewonnen.

Hoe snel wij de pijn zullen voelen van de komende Russische acties is afhankelijk van hoe er op de Russische voorstellen zal worden gereageerd. Poetin heeft al wel duidelijk gemaakt dat hij geen vertragingstactieken zal accepteren.

Het lijkt er op dit moment op dat Amerika een tegenvoorstel zal gaan doen, maar als dit de gebruikelijke bullshit bevat, dan zal Poetin binnen nu en enkele weken beginnen met het draaien aan ‘de pijnschaal’ zoals Raevski dat noemt.

Als er wel een enigszins redelijk voorstel komt van het Westen dan zal Poetin beginnen met onderhandelen, maar dan zal hij snel resultaat willen en zal het niet uitdraaien op iets dat jaren of zelfs vele maanden gaat duren.

Volgens Raevski zou er geen Amerikaanse president die bij zijn volle verstand is durven aannemen dat Poetin loopt te bluffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here