Europese kerncentrales offline terwijl stroomprijzen record bereiken

0
197

Javier Blas, Chief Energy Correspondent van Bloomberg,  tweette  een verontrustende kaart van Europese day-ahead elektriciteitsprijzen die maandag recordhoogtes zullen bereiken. 

“EUROPESE ENERGIEKRISIS: Wauw, wauw, wauw… Ik heb bijna geen woorden meer om de Europese kortetermijnelektriciteitsmarkt te beschrijven,” zei Blas. 

Hij vervolgde: “Meerdere records geschonden voor maandag. Met uitzondering van Polen en Scandinavië zit heel Europa boven de € 300 per MWh (Frankrijk en Zwitserland in de buurt van € 400).”

De voortzetting van de stijgende stroomprijzen, zoals Blas uitlegde, is te wijten aan “veel kernreactoren liggen plat, de vraag is hoog (elektriciteit wordt gebruikt voor verwarming), dus het is brandend gas om de kloof te overbruggen.” 

Dagen geleden vertelden we de lezers dat meerdere kerncentrales in Frankrijk offline waren  gehaald  vanwege routinematige veiligheidsinspecties die scheuren aantroffen in één energiecentrale. 

De dagelijkse vraag naar elektriciteit in Europa blijft stijgen, aangezien de temperaturen over het hele continent kouder zijn dan normaal.

Benchmark-aardgasprijzen stegen vorige week naar een nieuw hoogtepunt, een stijging van meer dan 650% ten opzichte van het jaar,  vanwege zorgen over  afnemende gasstromen via de Yamal-Europa-pijpleiding die door Wit-Rusland en Polen loopt naar Mallnow, Duitsland; lage opslag op het continent en geopolitiek risico. 

De Europese aardgasprijzen bereikten een nieuw record. 

De hoeveelheid gas die Duitsland binnenkwam bij het compressiestation van Mallnow stortte in. De pijplijn boekte slechts 4% van de ruimte voor 20 december. 

De laatste geopolitieke opflakkering vond vorige week plaats toen het Duitse federale netwerkagentschap, Bundesnetzagentur, zei dat de Russische Nord Stream 2-pijpleiding  pas in juli zal worden vrijgemaakt . Op zondag zei Duitsland dat ze de Nord Stream 2 volledig zouden kunnen blokkeren als een  mogelijk conflict  tussen Rusland en Oekraïne uitbreekt. 

De energiecrisis in Europa verergert en dreigt bij veel Europeanen tot onvrede te leiden. Hoe lang duurt het voordat politici nutsbedrijven opdracht geven om prijsplafonds op stroomtarieven in te voeren? Als politici aan de macht willen blijven, moeten ze misschien ook de energierekeningen van mensen subsidiëren, aangezien de energie-inflatie wild wordt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here