Rusland geeft Europa de schuld naarmate de energiecrisis verergert

7
447
 • De EU heroverweegt haar standpunt over de verlenging van langlopende aardgascontracten. 
 • Rusland heeft volgehouden dat de contracten gunstig zijn voor Europa en dat afstand doen van deze contracten een vergissing zou zijn.
 • Rusland ging zelfs zo ver dat het suggereerde dat Europa’s huidige energiecrisis zijn eigen schuld is.

De Europese Unie (EU) heroverweegt naar verluidt haar standpunt over het verlengen van langlopende aardgascontracten na 2049 als onderdeel van hervormingen in haar aardgasmarkt om het netto-nuldoel tegen 2050 te halen. Mocht het voorstel van de Europese Commissie deze week worden goedgekeurd door de staatshoofden en regeringsleiders van de EU, dan zou het stellen van een tijdlijn voor het einde van langlopende gascontracten een nieuwe breuk met Rusland veroorzaken, dat een derde van de Europese gasvoorziening via pijpleidingen onder lange termijn levert. termijn deals. 

De maatregel, indien goedgekeurd door de EU, zou indruisen tegen het Russische standpunt dat langetermijnovereenkomsten gunstig zijn voor Europa en dat afstand nemen en de toenemende afhankelijkheid van vloeibaar aardgas (LNG) een vergissing was en zal zijn. 

Sommige EU-lidstaten zijn op hun hoede voor wat zij zien als Moskou dat gas gebruikt als politiek instrument om de geopolitiek te beïnvloeden. 

Zoals het er nu voorstaat, vooral met de lage gasvoorraden en de stijgende gas- en energieprijzen, is de levering vanuit Rusland en de bereidheid van Rusland om extra volumes aan Europa te leveren bovenop zijn contractuele verplichtingen, een belangrijke motor geweest en zullen blijven voor de gasmarkt en prijzen op Europese hubs deze winter. 

Ondanks de huidige crisis is de uitvoerende macht van de EU, de Europese Commissie, naar verluidt plannen aan het opstellen  om  tegen 2049 langlopende gasleveringscontracten stop te zetten. Tegelijkertijd is het van plan om de zekerheid van zijn gasvoorziening te verbeteren, meldde Bloomberg   deze week. daarbij verwijzend naar een door de Commissie opgesteld ontwerpdocument. 

De EU worstelt al maanden met onvoldoende gastoevoer en de situatie zal niet veranderen, aangezien Rusland precies blijft leveren wat het had beloofd te leveren in het kader van langetermijncontracten. Dit heeft geleid tot beschuldigingen van het gebruik van gas als politiek wapen en heeft de vastberadenheid van de EU vergroot om haar afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

Rusland ontkent van zijn kant alle beschuldigingen over het gebruik van gas voor geopolitiek en bevestigt opnieuw dat het de gasvolumes aan zijn klanten in Europa levert volgens langetermijncontracten. 

En het zegt dat de beslissingen van Europa om af te stappen van langetermijnovereenkomsten een van de redenen zijn voor de huidige gascrisis. 

“ [De] praktijken van onze Europese partners [zijn de schuld]. Deze praktijken hebben opnieuw bevestigd dat ze eigenlijk fouten hebben gemaakt. We waren in gesprek met de voormalige Europese Commissie; al zijn activiteiten waren gericht op het inkorten van de zogenoemde langlopende contracten en bij de overgang naar gas beurshandel,”de Russische president Vladimir Poetin  zei  begin oktober tijdens een bijeenkomst om de Russische energie-industrie te bespreken. 

“Het bleek – en vandaag is dit absoluut duidelijk – dat dit beleid foutief, foutief is omdat het geen rekening houdt met de specifieke gasmarkt die afhankelijk is van een groot aantal onzekerheidsfactoren”, zei Poetin op de website van het Kremlin. , net op het moment dat de gasprijzen in Europa  recordhoogten bereikten . 

Het weer en de Russische gasstromen zullen deze winter de drijvende kracht zijn achter de Europese gasmarkt en -prijzen. Beperkte aanvoer uit Rusland – dat alle gasvolumes verzendt volgens de langetermijncontracten maar niet te veel extra aanvoer – en een koude winter kan de Europese gasopslag op een zeer laag niveau brengen, of  zelfs de opslaglocaties uitputten , zeggen analisten . 

Nu de mogelijke datum van ingebruikname van de Nord Stream 2-pijpleiding nog steeds in het ongewisse is, spant de EU zich in om zowel de bevoorrading ervan te verzekeren als om in de toekomst mogelijk haar afhankelijkheid van Rusland te verminderen. 

De leiders van de lidstaten van de Europese Unie zullen deze week naar verwachting ook een nieuw systeem bespreken  om gezamenlijk aardgas  te kopen om strategische reserves te creëren om de landen en consumenten te beschermen tegen gastekorten en stijgende energieprijzen.

Ondanks de groene agenda van de EU zal gas nog steeds een belangrijke rol spelen op de energiemarkten op het continent. 

Bij het begin van de gas- en elektriciteitscrisis in Europa dit najaar zei het Internationaal Energie Agentschap (IEA)  : 

“De banden tussen de elektriciteits- en gasmarkt zullen niet snel verdwijnen. Gas blijft vandaag in veel regio’s een belangrijk instrument voor het balanceren van de elektriciteitsmarkten.”  

7 REACTIES

 1. Wij Nederlanders hebben hogedrukgasbronnen die al op het net zijn aangesloten, die ze hebben afgesloten.
  Wij geloven dat het groener is om Russisch gas te kopen dan de kleppen open te draaien en onze eigen gas te produceren.

  Ondertussen kunnen onze bejaarden het huis niet verwarmen en baden in lauw water.

 2. Als Rusland zijn ondernemingsklimaat zou kunnen hervormen om op zijn minst te kunnen concurreren met Dubai, zou de kapitaalinstroom verbluffend zijn. Ze kunnen Hyperborea zijn. Dit zou natuurlijk een concurrerend nachtmerriescenario zijn voor de EU en daarom hebben ze oorlog nodig

 3. EU is “niet afhankelijk” van gas uit Rusland.

  22% EU-energiebronnen zijn aardgas en 40% aardgas komt uit Rusland.

  De afhankelijkheid is groot voor Oekraïne en een groot deel van Centraal-Europa als ze geen steenkool kunnen verbranden.

  Aardgas is van vitaal belang voor de Duitse chemische industrie, die het nodig heeft als grondstof en het tegen een zeer goede prijs krijgt op LT-contracten. Zonder dat gas moet de chemische industrie naar Rusland verhuizen om te overleven.

  West-Europa is een post-industriële bureaucratische lijfeigenschap zoals de VS, aangezien productie nu is wat Aziaten doen!

  China en India zullen al het gas kopen dat Rusland en het Iran-China-Russische Consortium kunnen winnen uit de Kaspische Zee en de pijpleiding. China wil een moderne economie, terwijl de EU en de VS weer agrarische samenlevingen willen worden met feodale lijfeigenen die zijn getagd en van streepjescodes voorzien.

  EU is dood. Het wordt al tientallen jaren gerund door demente vrouwen en gefeminiseerde mannen die zichzelf opblazen om bommen op arme mensen te gooien en bombastisch tekeer gaan als ze met hun broek om hun enkels tegen Rusland praten.

  Europa is een stervende Amerikaanse satelliet, volgepropt met zeer boze mensen die de steden zullen platbranden.

 4. CERN is een gigantische weermodificator – vermomd als een ‘deeltjes’-botser – wat de FVCK ook is !!

  Ze wijzigen het weer met behulp van Radio Frequency Cavities!

  Je zou Nikola Tesla Physics echt moeten opfrissen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here