Disney kruipt ineen naar China, laat aflevering “The Simpsons” met het Tiananmen-plein weg

2
403

Republikeinse wetgevers roepen Disney op tot “inkrimpen” naar China door een aflevering van “The Simpsons” in Hong Kong weg te laten.

De aflevering in kwestie – aflevering 12 van seizoen 16 – verwijst naar het bloedbad op het Tiananmen-plein in 1989, toen China zijn troepen beval het vuur te openen op demonstranten die pleitten voor democratische hervormingen, waarbij honderden of duizenden mensen omkwamen.

De aflevering met de titel “Goo Goo Gai Pan” bevatte het bezoek van de Simpsons aan het Tiananmen-plein , waar ze een grappenbord zagen met de tekst: “Op deze site, in 1989, gebeurde er niets.”

De familie bezoekt ook het gebalsemde lichaam van de voormalige Chinese leider Mao Zedong, door Simpson-patriarch Homer aangeduid als “een kleine engel die 50 miljoen mensen heeft vermoord”.

Verder verwees de aflevering naar de iconische “Tank Man”-foto genomen op de dag van het bloedbad, waarop een niet-geïdentificeerde demonstrant te zien was die alleen stond voor een rij Chinese tanks tijdens de afsluiting van de regering.

Een brief van 10 december gericht aan Disney Chief Executive Bob Chapek beschuldigde het bedrijf van “de geschiedenis schrobben namens de communistische tirannen in Peking”.

“Het feit dat Disney een satirische tekenfilmaflevering zou verwijderen die de potentie heeft om het kwaad van de Chinese Communistische Partij bloot te leggen, is walgelijk en verdient een veroordeling”, zegt Jeff Duncan, vertegenwoordiger van South Carolina, de hoofdauteur van de brief.

De brief, ondertekend door 13 Republikeinse leden van het Congres, vroeg naar de redenen voor het weglaten van de aflevering en vroeg de invloed of controle van China op de inhoud van Disney, evenals het standpunt van het bedrijf over het bloedbad.

Duncan ging verder met te pleiten voor een restauratie van de aflevering voor kijkers in Hong Kong. Hij schreef: “China wil de protesten op het Tiananmen-plein en het bloedbad van 1989 uit de geschiedenis wissen, en het lijkt erop dat Disney probeert te helpen dit doel te bereiken. Ik moedig Disney ten zeerste aan om van koers te veranderen als het op enigerlei wijze medeplichtig is aan de Chinese regering, en zeg tegen de Chinese Communistische Partij ‘Eat My Shorts’.”

Disney-beslissingen vol controverse

Deze controverse komt te midden van escalerende zorgen over censuur in Hong Kong als gevolg van de draconische nationale veiligheidswet van Peking, die in juni 2020 werd opgelegd. alle daden die zij beschouwen als afscheiding, subversie, terrorisme of samenzwering met buitenlandse troepen.

Duncan voegde eraan toe dat Disney’s beslissing om naar China te buigen de Amerikaanse principes aantast. Het soort invloed dat China op Amerikaanse bedrijven uitoefent, moet worden ‘blootgesteld en omgekeerd’, zei hij. (Gerelateerd;  afleveringen van Old Simpsons voorspellen een nieuwe uitbraak van coronavirus .)

Hij eiste ook consistentie van het bedrijf en voegde eraan toe dat “Walt Disney geanimeerd vocht tegen de opkomende getijden van het communisme en het fascisme, en deze actie is een verraad aan de grondbeginselen van Disney.”

Dit is niet de eerste keer dat het bedrijf werd opgeroepen voor het helpen van het verhaal van Peking. In 2020 kwam het bedrijf onder vuur te liggen voor het filmen van de film “Mulan” in de uiterste westen van Xinjiang, waar volgens schattingen van de Verenigde Naties meer dan 1 miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden worden vastgehouden in interneringskampen.

De film bevatte ook in de aftiteling een “speciale dank” aan Chinese agentschappen die worden beschuldigd van deelname aan mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren in de regio, wat leidde tot oproepen tot een boycot van de film.

Wetgevers vroegen ook of China al dan niet zinspeelde op het sluiten of vertragen van de activiteiten in het Shanghai Disneyland-resort tijdens de beoordeling van “The Simpsons” -inhoud in Hong Kong.

Een rapport uit 2020 van een in New York gevestigde non-profitgroep merkte op dat de investering van studio’s in themaparken in China dient als een vorm van zakelijke druk, aangezien de bedrijven miljarden dollars aan inkomsten kunnen verliezen als China besluit hen te straffen . “Disney heeft bijvoorbeeld een belang van 47 procent in het Shanghai Disneyland Park, dat in 2016 werd geopend en meer dan $ 5,5 miljard kostte om te bouwen”, aldus het rapport.

Bekijk de video hieronder over het bloedbad op het Tiananmen-plein.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here