China dacht ballistische raketten te verbergen in zeecontainers aan boord van vrachtschepen, zodat Peking overal ter wereld een verrassingsaanval kan lanceren

0
243

Voor militaire strategen die zich afvragen hoe het Chinese leger in staat zou kunnen zijn om onmiddellijk de overhand te krijgen op een tegenstander, suggereert een nieuw rapport een mogelijk antwoord: ballistische raketten verborgen aan boord van vrachtschepen.

“Vermomd als gewone zeecontainers, kunnen ze aan boord van een schip worden geslopen om naadloos op te gaan in de honderden anderen aan boord”, meldde The US Sun deze week onder verwijzing naar een video die op de site was geplaatst, eraan toevoegend dat ze de perfecte dekking zouden kunnen zijn .

“Het enorme aantal containerschepen in de wereld maakt ze moeilijker te lokaliseren dan oorlogsschepen in geval van oorlog,” zei de outlet en voegde eraan toe:

Net als het legendarische paard van Troje zouden de raketten stilletjes in of nabij een vijandelijke haven worden gesmokkeld op een burgervaartuig voordat ze in een verrassingsaanval werden losgelaten.

Rick Fisher, senior fellow in Aziatische militaire zaken bij het International Assessment and Strategy Center, vertelde The Sun Online, terwijl Chinezen niet officieel hebben bevestigd dat ze de raketten hebben – het is waarschijnlijk dat ze ze hebben.

En in een studie van het Stockton Center for International Law werd gewaarschuwd   dat de wapens de zeewetten zouden kunnen schenden.

Eerder zei de gepensioneerde US Navy Capt. Jim Fanell, een voormalig hoofd van de inlichtingendienst van de Pacific Fleet, dat vermomde raketcontainers zeker een aanzienlijke bedreiging zouden vormen voor Amerikaanse en geallieerde oorlogsschepen.

Het nieuws over de geheime raketten komt terwijl China miljarden blijft uitgeven aan het versterken van zijn leger. In 1990 bijvoorbeeld gaf China minder dan 10 miljard dollar uit; maar in 2020  besteedde Peking bijna $ 253 miljard aan de modernisering en uitbreiding van zijn militaire en vooral zijn marinecapaciteiten met de bouw van nieuwe vliegdekschepen, torpedojagers en amfibische aanvalsvaartuigen.

“Een mock-up van de raketten verscheen voor het eerst op een wapenbeurs in 2016 en sindsdien wordt er gespeculeerd omdat ze nu mogelijk in dienst zijn bij de Chinese strijdkrachten”, meldde The US Sun.

Fisher zei dat de raketten passen in de algemene militaire strategie van China om misleiding te gebruiken om een ​​voordeel te behalen.

“Chinese strategische voorkeuren voor verrassing zouden sterk pleiten voor acquisitie” van de raketten, zei hij tegen de outlet, eraan toevoegend dat de wapens aan boord van “onopvallende kleine Chinese schepen zouden worden geplaatst om verrassingsrakettenaanvallen uit te voeren tegen kustverdediging om te helpen bij het volgen van amfibische of invasietroepen in de lucht.”

Hij voegde eraan toe dat raketwerpers voor zeecontainers waarschijnlijk worden binnengesmokkeld via zeehavens of snelwegen waar ze binnenkomen, naar een klimaatgecontroleerde locatie binnen het bereik van Amerikaanse militaire bases worden gebracht en naar buiten worden gebracht om te worden gebruikt bij het begin van een conflict.

De containerraketten geven de Chinese president Xi Jinping een reeks opties, waaronder “het gebruik van grotere containerschepen, duizenden vissersschepen of opgeslagen containers in havens, om militaire of terreurmissies uit te voeren op een manier die desgewenst kan worden geweigerd.”

“De CCP (Chinese Communistische Partij) is volledig in staat om raketten in containers te gebruiken om desgewenst chaos te zaaien”, voegde hij eraan toe.

Fisher zei bijvoorbeeld dat China de containerlanceerders in de buurt van de haven van Seattle zou kunnen opslaan en vervolgens een elektromagnetisch pulswapen zou kunnen gebruiken om Amerikaanse marineplatforms te verzwakken.

“De EMP-ontploffing zou elektronica op de [onderzeeërs] en over de hele basis kunnen uitschakelen zonder een nucleaire raket uit China te hoeven lanceren”, zei hij.

“Washington zou in chaos verkeren, zou niet weten tegen wie hij wraak moet nemen, en misschien gebruikt China Amerikaanse afleiding om zijn echte doel te beginnen, de militaire verovering van Taiwan”, voegde hij eraan toe.

Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen vertelden The Sun dat de wapens die in de containers zijn geplaatst “een geavanceerde anti-scheepsraket zijn, de YJ-18C genaamd, een versie van het Russische Club-K-wapen “, meldde de outlet.

“Als deze mogelijkheid wordt bevestigd, zal een volledig nieuw screeningregime nodig zijn voor alle commerciële schepen die onder de Chinese vlag varen en op weg zijn naar Amerikaanse havens”, vertelde Fanell, de gepensioneerde kapitein van de Amerikaanse marine, aan The Sun.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here