Biden censureerde de Taiwanese kaart expres op het ‘digitale autoritarisme’-paneel

0
256

De abrupte verdwijning van een live-feed met de digitale minister van Taiwan vond plaats omdat het Witte Huis in paniek raakte over een kaart met Taiwan in een andere kleur dan China, beweerde Reuters maandag.

Audrey Tang, formeel een ‘minister zonder portefeuille’ in de Taiwanese regering, sprak tijdens de ‘Summit for Democracy’ van president Joe Biden, een reeks videotoespraken uit enkele staten van de wereld. Biden omvatte de eilandstaat Taiwan, ondanks het feit dat de Amerikaanse regering de soevereiniteit van Taiwan niet erkent, aangezien dit onmiddellijk alle diplomatieke banden met communistisch China zou verbreken.

Taiwan is een vrije, democratische soevereine natie. De Chinese Communistische Partij beweert ten onrechte dat Taiwan een schurkenstaat is van China en dat zijn president, Tsai Ing-wen, en haar regering gevaarlijke separatisten zijn zonder enige legitimiteit, ondanks dat ze vrij door hun eigen volk zijn gekozen, in tegenstelling tot wie dan ook in de communistische partij. Chinese regering. Peking, dat historisch gezien nooit over Taiwan heeft geregeerd, verbreekt automatisch alle diplomatieke banden met elk land dat de soevereiniteit van Taiwan erkent. Xi Jinping heeft  gedreigd  dat iedereen die erkent dat Taiwan een land is, zijn “botten tot poeder zal vermalen”.

Tang woonde de virtuele top bij om te bespreken hoe Taiwan internet en opkomende technologieën gebruikt om zijn diplomatiek bestuur te verbeteren. Daarbij toonde Tang een  kaart  van Azië, gemaakt door de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenorganisatie Civicus, met daarop Taiwan als het meest vrije land van het continent. Civicus gebruikt verschillende tinten groen, geel en rood om vrijheid over de hele wereld te beoordelen, waarbij felgroen wordt gebruikt voor het meest vrije en felrood voor het meest repressieve. Taiwan kreeg van de NGO’s de enige felgroene beoordeling in Azië; China verscheen in fel rood.

De feed van Tang stopte even toen de kaart op het scherm verscheen en keerde terug in alleen audio. Het Witte Huis zond een disclaimer uit: “Alle meningen die door individuen in dit panel worden geuit, zijn die van het individu en weerspiegelen niet noodzakelijk de standpunten van de regering van de Verenigde Staten”, zoals Tang Taiwan correct omschreef als een “land”.

Ironisch genoeg maakte de verklaring van Tang deel uit van een paneldiscussie over ‘het tegengaan van digitaal autoritarisme’.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Biden  noemde  de storing een “technisch probleem” en een “eerlijke fout”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de volledige video, inclusief de kaart, op YouTube geüpload en een link ernaar op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken gedeeld.

Een groot deel van de verklaring van Tang dringt aan op het behoud van een volledig open internet en benadrukt de toegang tot internet om democratische participatie te bevorderen. Tang noemt breedbandtoegang “een mensenrecht” en legt uit hoe Taiwan in de volksmond ingekochte contracttraceringssystemen heeft gebruikt – in plaats van een gecentraliseerde overheidsdatabase met persoonlijke medische informatie – om het Chinese coronavirus te bevatten, dat Taiwan het eerste land was dat de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde (WHO) over buiten China (de instantie negeerde Taiwan meestal omdat het, op verzoek van China, Taiwan niet als land erkent of het toestaat deel te nemen aan wereldwijde gezondheidsinitiatieven).

“Wij geloven dat een volledig open omgeving met ongecensureerde vrijheid van meningsuiting perfect is om de democratie te laten bloeien”, zei Tang.

“Ze verslikten zich”, zei een niet nader genoemde bron over het Witte Huis tegen Reuters.

“Dit was volledig een interne overreactie”, bevestigt een tweede anonieme bron.

Volgens het Reuters-  rapport vreesden functionarissen van het Witte Huis dat de verschillende kleuren op de kaart bedoeld waren om te benadrukken dat Taiwan een ander land is dan China – ondanks het feit dat China, Laos en Vietnam allemaal dezelfde kleur hebben.

“Eén bron zei dat de kaart onmiddellijk een e-mailstroom onder Amerikaanse functionarissen genereerde en de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis nam boos contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken, bang dat Taiwan als een apart land leek te worden getoond”, meldde Reuters. “Washington klaagde bij de Taiwanese regering, die op haar beurt boos was dat de video van Tang was geknipt.”

Een van de zorgen van Biden-functionarissen was het feit dat de kaart blijkbaar “niet was verschenen in ‘dry-run’-versies van de presentatie vóór de top.” Een van de anonieme bronnen die met Reuters sprak, merkte echter op dat de kaart geen politieke kaart was – wat betekent dat hij niet de grenzen van soevereine staten liet zien – en dat er weinig onenigheid bestaat over het feit dat Taiwan een aanzienlijk vrijere samenleving is dan China, het punt dat de kaart is gemaakt om te laten zien.

De Nationale Veiligheidsraad (NSC) ontkende in een verklaring aan Reuters de bewering dat het Witte Huis de feed opzettelijk had afgesneden. Tang vertelde Reuters over het incident: “Nee, ik geloof niet dat dit iets te maken heeft met de Civicus-kaart in mijn dia’s, of Amerikaanse bondgenoten in Azië wat dat betreft.”

Op Twitter juichte Tang het evenement toe als “stellar”.

De Chinese Communistische Partij klaagde herhaaldelijk dat Biden het, misschien wel het meest repressieve regime ter wereld, niet had uitgenodigd voor de ‘Top voor Democratie’. Op Taiwan’s uitnodiging leken Chinese staatsmedia echter niet onder de indruk, en noemden de uitnodiging een ” sullige ” zet om Peking boos te maken.

Het bizarre videofeed-incident draagt ​​bij aan een snelgroeiende catalogus van verwarrende berichten van de Biden-administratie op Taiwan. Biden zelf heeft herhaaldelijk  beweerd  dat de Verenigde Staten een “heilige” verbintenis hebben om oorlog te voeren met China als het Taiwan binnenvalt, op een gegeven moment dit jaar vergeleek hij die vermeende plicht met de verplichtingen die zijn vastgelegd door het Noord-Atlantisch Verdrag, dat de NAVO heeft opgericht. In werkelijkheid heeft Amerika zich er niet toe verbonden Taiwan met militaire actie te verdedigen, aangezien het zijn bestaan ​​als land niet eens erkent.

Het Witte Huis heeft er bij de wereld gretig op aangedrongen de opmerkingen van Biden te negeren.

“De Amerikaanse defensierelatie met Taiwan wordt geleid door de Taiwan Relations Act. We zullen onze belofte onder de wet nakomen, we zullen de zelfverdediging van Taiwan blijven steunen en we zullen ons blijven verzetten tegen eenzijdige wijzigingen in de status-quo”, zei een woordvoerder van het Witte Huis in oktober.

Peking heeft een imago opgebouwd van het niet serieus nemen van Biden. De beruchte vrouwonvriendelijke propagandist van de Chinese regering, Chen Weihua,  zei  in oktober, de laatste keer dat Biden beweerde dat Amerika een toezegging had om Taiwan militair te verdedigen, dat de president “gewoon te oud was om helder te denken”. De door de staat gerunde   krant Global Times beweerde: “Biden heeft niet de politieke autoriteit om aan te kondigen dat het Amerikaanse leger ‘Taiwan zal verdedigen’ wanneer er een oorlog uitbreekt, noch heeft hij het vertrouwen om een ​​strategische botsing met [China] te hebben in de Straat van Taiwan.”

Tijdens een videogesprek met Biden bedreigde Xi de Verenigde Staten voor het geval Biden zou overwegen om tegen Taiwan in te grijpen.

“Dergelijke bewegingen zijn extreem gevaarlijk, net als spelen met vuur”, zei Xi  volgens Chinese overheidsmedia. “Wie met vuur speelt, zal zich verbranden.”

Xi’s dreigement was opvallend afwezig in de samenvattingen van het gesprek door het Witte Huis.

Lees meer op:  Breitbart.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here