CIA-chef: geen bewijs dat Iran kernwapens zoekt

0
258

Begin deze week zei CIA-directeur William Burns dat de VS geen bewijs hebben dat Iran heeft besloten zijn nucleaire programma te bewapenen.

De CIA “ziet geen enkel bewijs dat de hoogste leider van Iran [Ali Khamenei] een beslissing heeft genomen om over te gaan tot bewapening”, vertelde Burns aan de jaarlijkse CEO Council van The Wall Street Journal, meldde The Times of Israel.

De toelating van Burns komt een week nadat de VS en Iran de indirecte onderhandelingen in Wenen hervatten om de nucleaire deal, bekend als de JCPOA, nieuw leven in te blazen. De laatste gespreksronde werd vrijdag afgesloten en zal naar verwachting deze donderdag worden hervat.

Over de lopende gesprekken werd de CIA-chef in het volgende geciteerd:

Burns zei maandag dat “de Iraniërs de onderhandelingen op dit moment niet serieus hebben genomen”, voordat hij eraan toevoegde: “we zullen snel genoeg zien hoe serieus ze zijn.”

Israëlische functionarissen beweren dat Iran alleen maar probeert tijd te winnen met de onderhandelingen omdat het in het geheim een ​​atoombom ontwikkelt.

Israël waarschuwt al tientallen jaren voor soortgelijke waarschuwingen, maar Iran heeft altijd volgehouden dat het geen kernwapens wil en Israël is momenteel de enige nucleair bewapende staat in de regio.

De opmerkingen van Burns zijn in tegenspraak met de Israëlische beweringen en kunnen een teken zijn dat de VS in deze kwestie van Israël zou kunnen breken. Vorige week eiste de Israëlische premier Naftali Bennett aan staatssecretaris Antony Blinken dat de VS de onderhandelingen met Iran "onmiddellijk" stopzetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here