Caroline van der Plas pakt De Jonge aan: ‘Daar gaat hij helemaal niet over, hij bepaalt dat niet’

0
187

Het demissionaire kabinet wil het omstreden voorstel voor het 2G-beleid pas in het nieuwe jaar met de Tweede Kamer bespreken, schreef coronaminister De Jonge in een Kamerbrief. Het voorstel stuitte in de Kamer op veel verzet.

In het plan zouden alleen mensen die zijn gevaccineerd of recent zijn hersteld van corona nog toegang krijgen tot bepaalde plekken.

Eerder wilde vooral de oppositie het wetsvoorstel pas behandelen als er een nieuw kabinet was. Dat hield de coalitie toen tegen, omdat ze tempo wilde maken. Nu drukken de regeringspartijen alsnog op de pauzeknop.

Dat is één ding dat zeker is

De vertraging betekent niet dat De Jonge voorsorteert op afzien van 2G. “De fracties moeten zich de vraag stellen wat ze willen. Het is óf 2G, óf de nachthoreca langer dicht,” zei de minister.

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas roept De Jonge tot de orde. “Daar gaat hij helemaal niet over,” schrijft ze. “Daar gaat de Tweede Kamer over. Wat die stemt, is een tweede, maar Hugo de Jonge bepaalt dat niet. Dat is één ding dat zeker is.”

Afstel

Diverse partijen zien niets in 2G. “Wat SGP betreft wordt uitstel afstel,” zei SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu voegde toe: “Niet uitstellen, maar gewoon intrekken die wet!” Fractievoorzitter van Denk Farid Azarkan schreef: “Nee tegen 2G.” Als het aan de partij van Wybren van Haga ligt, ‘gaat de hele coronapas van tafel’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here