Amerikaanse spionagevliegtuigen voerden recordaantal missies uit in de buurt van China, zegt de denktank van Peking

0
147

Verkenningsvliegtuigen van de USAF voerden in november een recordaantal vluchten uit boven de Zuid-Chinese Zee, volgens gegevens die zijn verzameld door een denktank in Peking.

Het South China Sea Strategic Situation Probing Initiative (SCSPI) zei dat Amerikaanse spionagevliegtuigen vorige maand 94 missies hebben uitgevoerd, een stijging van 25% ten opzichte van het februari-record van 75 vluchten.
De denktank meldde dat 80% van de vluchten werd uitgevoerd door P-8A anti-onderzeeër patrouillevliegtuigen, en de rest waren MQ-4C surveillance drones en 8C air-to-ground surveillance vliegtuigen.

SCSPI’s data shows the most move active day was on Nov. 04, wheUit de gegevens van SCSPI blijkt dat de meest actieve dag op 4 november was, toen de VS tien spionagevliegtuigen in de regio ontplooiden.
Diezelfde dag voer de aanvalsgroep van het vliegdekschip USS Carl Vinson door de Zuid-Chinese Zee.

Een marine P-8A anti-onderzeeër patrouillevliegtuig vloog op 29 november over de Straat van Taiwan, een gebied waar Peking golf na golf gevechtsvliegtuigen blijft ontketenen in de identificatiezone van Taiwan.
Het spionagevliegtuig “was slechts ongeveer 15,91 zeemijl [29,46 km] verwijderd van de basislijn van de territoriale wateren van het Chinese vasteland”, aldus het SCSPI-rapport, eraan toevoegend dat de transponder van het vliegtuig mogelijk was uitgeschakeld.

Vorig jaar bekritiseerde Peking de VS voor het verbergen van de identiteit van spionagevliegtuigen als commerciële passagiersvliegtuigen.
Ze zeiden dat het gebruikelijk is dat spionagevliegtuigen van de USAF de transpondercode nabootsen van burgervliegtuigen uit andere landen — ze noemden het gevaarlijk.

Destijds zei SCSPI: “Dit zorgde ongetwijfeld voor grote risico’s en onzekerheid voor de internationale vliegveiligheid, wat zou kunnen leiden tot verkeerde inschattingen (door grondluchtverdedigingssystemen) en waarschijnlijk gevaar opleveren voor burgervliegtuigen, vooral degenen die worden nagebootst.”

Bloomberg sprak met een woordvoerder van de Amerikaanse 7e Vloot, die zei: “Amerikaanse marineschepen en -vliegtuigen opereren routinematig in de internationale wateren van de Zuid-Chinese Zee, en zijn toegewijd aan het ondersteunen van haar netwerk van allianties en partners en het handhaven van een vrije en open Indo- Grote Oceaan.”

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, drong er vrijdag bij de VS op aan te stoppen met “ernstige inbreuken op de territoriale veiligheid van China”. Hij zei: “Dit is gericht op het creëren van spanningen en zal het risico op regionale conflicten vergroten.”

Het laatste wat de VS en China nodig hebben, is een grote crisis in het buitenlands beleid.
President Biden en president Xi Jinping willen geen conflicten in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking en in de aanloop naar het 20e partijcongres van volgend jaar in China en de tussentijdse verkiezingen in de VS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here