Problemen bij de politie: drank, drugs en gelekte informatie

0
180

Corruptie bij de politie is van alle tijden, maar de laatste tijd lijkt het steeds vaker uit de hand te lopen. Vooral jonge agenten in opleiding vertonen vaak wangedrag. Ze gebruiken drugs, kruipen onder invloed van alcohol onder het stuur en lekken informatie aan criminele organisaties

Uit de nieuwste data in handen van De Telegraaf blijkt dat het aandeel aspiranten steeds groter wordt bij de landelijke politie. Al bijna 10% van de 50.000 fte is Aspirant en de komende zes jaar zullen zo’n 17.000 ervaren werknemers vertrekken bij de politie. De jonge agenten blijken vaak wangedrag te vertonen, zoals drugsgebruik en rijden onder invloed. In sommige gevallen rijden ze zo’n scheve schaats dat het de lange arm der wet grote problemen bezorgt.

Neem bijvoorbeeld Mehmet A. uit Tiel. Hij is aspirant-agent in Amsterdam-Zuidoost. In maart 2019 eist het OM 45 maanden tegen A. omdat hij duizenden keren informatie zou hebben doorgespeeld aan criminelen, waaronder motorbendes. Hij houdt als het ware een spreekuur in zijn auto waar hij tegen betaling gevoelige informatie verkoopt, volgens justitie. En daar vangt hij – naar eigen zeggen – 250 euro mee per op te vragen naam. Dat tikt lekker aan. Hij bekent dat hij sinds december 2017 tientallen namen van drugscriminelen, plofkrakers en leden van criminele motorbendes uit de politiesystemen heeft gehaald. Het zou om vijftig personen gaan. Op 26 maart 2020 wordt hij veroordeeld tot bijna vier jaar celstraf.

Een andere agent, Youssef F. uit Rotterdam, werd toegelaten tot de opleiding terwijl hij eerder werd opgepakt voor diefstal en openlijke geweldpleging. Zijn zus bleek bovendien deel uit te maken van terreurorganisatie IS.

Ervaren agenten

Niet alleen de aspiranten zorgen voor problemen. Amine A., Hoofdagent bij het politieteam Waddinxveen/Zuidplas, wordt op 1 juni 2016 aangehouden op verdenking van lekken van gevoelige informatie en het als mol voor een criminele organisatie werken.

Hij zou sinds begin 2015 in politiesystemen hebben gezocht naar Misdaad Anoniem-meldingen, met speciale aandacht voor adresgegevens van mogelijke wietplantages. En, niet geheel onbelangrijk, wanneer er politie-invallen gepland staan. Die locaties geeft hij dan door aan zijn criminele vriend Yassine H. (28). Die zorgt er vervolgens voor dat zijn criminele maten en neven Mohamed A. (28) en Khalid A. (30) rap de plantages leegroven, vlak voordat de politie een inval doet.

Eén procent

Volgens de politie is er geen sprake van een stijging in het grensoverschrijdend gedrag bij de nieuwe lichting aspirant-agenten. Ongeveer 1% van de nieuwe werknemers vertoont ‘mogelijk’ normoverschrijdend gedrag. Dat is vergelijkbaar met onderzoek uit voorgaande jaren. Het aandeel van aspirant-agenten lijkt echter wel te gaan stijgen door de grote uitloop van hun meer ervaren collega’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here