EU noemt kankerverwekkend glyfosaat veilig voor toelating

0
133

Volgens de EU zou de controversiële en veelgebruikte onkruidverdelger glyfosaat veilig zijn.
Onafhankelijke onderzoekers verwerpen de resultaten van EU research, die door de industrie zou zijn beïnvloed.

De EU-goedkeuring voor glyfosaat loopt af in december 2022, maar wordt volgend jaar verlengd.
Er is nu een eerste positieve veiligheidsbeoordeling afgegeven.

Volgens een onafhankelijk onderzoek door kankeronderzoekers is het EU-besluit gebaseerd op een foutieve analyse uitgevoerd door de Duitse farmaceutische en chemiereus Bayer – een van de grootste producenten van op glyfosaat gebaseerde producten ter wereld. Dat meldt EU-observer.

Onderzoekers verbonden aan Global2000, een onafhankelijke Oostenrijkse milieuorganisatie, ontdekten dat 33 van de 35 onderzoeken waarop Bayer zijn aanbeveling baseerde, onvolledig waren. Bayer heeft bekende onderzoeken achterwege gelaten die aantonen dat glyfosaat DNA de lever en andere inwendige organen beschadigt, zeggen ze.
De testmethoden die zijn gebruikt in het onderzoek waarop Bayer zijn conclusies baseerde, zijn meer dan 30 jaar oud.

Bewijs voor DNA schade

In 2015 concludeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie ook dat er “sterk bewijs” is dat blootstelling aan glyfosaat DNA-schade kan veroorzaken.

Maar de functionarissen van de Assessment Group on Glyphosate (AGG) – bestaande uit de EU-lidstaten Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden – verwierpen deze studies en concludeerden dat glyfosaat veilig is en opnieuw in licentie kan worden gegeven.

In 2019 oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat Roundup – een door Bayer geproduceerd onkruidverdelger op basis van glyfosaat – waarschijnlijk kanker veroorzaakt en Bayer had kwaadwillig gehandeld door dit feit te verbergen.

9 miljard aan schikkingen

Het bedrijf is sindsdien het doelwit geweest van meer dan 125.000 rechtszaken van eisers die beweren dat het gebruik van glyfosaat heeft bijgedragen aan hun non-Hodgkin-lymfoom.
Het bedrijf heeft vorig jaar al bijna € 9 miljard aan schikkingen uitbetaald.

EU-functionarissen hebben in het verleden geweigerd details van de literatuurstudies van de fabrikant te delen, maar een uitspraak van maart 2019 van het Europese Hof van Justitie (HvJ) wees uit dat dit onwettig was.
Daardoor konden onafhankelijke onderzoekers de materialen nu ook beoordelen.

De nieuwe Duitse coalitieregering stemde er deze week mee in om het gebruik van de onkruidverdelger tegen het einde van 2023 te verminderen en glyfosaat van de markt te verwijderen.

Een definitief besluit over glyfosaat wordt volgend jaar door de EU-lidstaten genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here